Жертвопринесення: у Котловині святкували «Хедерлез»

З'їли шість казанів курбана та отримали подарунки.

За традицією 6 травня, в день святого Георгія Побідоносця в селі Котловина гагаузи відзначали «Хедерлез». На це свято у сім'ях, у яких є чоловік з ім'ям Георгій, прийнято робити жертвопринесення, готувати курбан.

У рамках фестивалю «Хедерлез» працівники Котловінського Центру культури та дозвілля запропонували Георгіям пригостити курбаном усіх своїх односельців, і ті з радістю погодилися на таке велике жертвопринесення. Цього дня пригощали шість сімей — Георгій та Світлана Драгнєви, Георгій та Віра Салабаш, Георгій та Домна Бринза, Георгій та Лідія Куруогло, Георгій та Катерина Зиріни, Іван та Марія Ангелови.

У календарі гагаузів Георгіїв День – особливе свято, за значенням як другий Великдень. Раніше лише після цього дня виганяли худобу на пасовища. Тільки після цього свята в будинку можна було розпочинати будівельні та ремонтні роботи.

Як готують курбан

Як розповіла Ольга Касаджик, курбан готується з баранини чи півня. Тварина або птиця, що приноситься в жертву, повинні бути обов'язково чоловічого роду. У Котловині готують курбан із рисом та додаванням невеликої кількості булгуру. Крупи заливають м'ясним бульйоном і разом із м'ясом томять у печі дві години. Особливий смак страві надають нутрощі баранини – печінка, легені та серце, які попередньо відварюються та кришаться дрібними кубиками. Зі спецій використовується тільки чорний перець і лавровий лист.

До святкової страви подаються різні соління та, звичайно, вино.

Який буває курбан

Як розповіли організатори свята, курбан буває різним. Його прийнято готувати з нагоди новосілля. Гагаузи можуть робити жертвопринесення за здоров'я родича, що важко хворіє, і пригощати рідню і сусідів, коли людина одужала. У кожній сім'ї є вінчальний курбан.

А ще є загальносільський курбан, який готують у Котловині на Храм села, що святкується 15 серпня, у День Успіння Пресвятої Богородиці. Домна Іванівна Бринза розповіла, що з невісткою готують для парафіян церкви 8 казанів курбану.

Про те, які подарунки отримали мешканці та гості Котловини на свято «Хедерлез» від благодійного фонду Урбанського «Придунав'я» та від депутата Ізмаїльської райради Юрія Дімчогло, а також вся атмосфера свята – у репортажі на каналі «Новини Рені».

Антоніна БОНДАРЕВА

Про те, як у Котловині за національними звичаями зустрічають туристів та пригощають їх курбаном, нагадає репортаж на каналі «Новини Рені».

Понравилась статья? Поделитесь с друзьями!

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.